Gjenerikët, të sigurtë dhe efektivë.


Nga: Prof.dr. Myftar Barbullushi, Shërbimi i Nefrologjisë, QSUT.
Intervistoi: Sonila Mlloja Cemurati

myftar_barbullushiMë vjen mirë që për herë të parë në Shqipëri, paska filluar dhe një betejë qytetarije mbi vendin e barnave gjenerike në mozaikun e industrisë farmaceutike, betejë kjo e kahershme në vendet e zhvilluara, e cila tashmë i konsideron këto barna si salvavita për Shërbimet Shëndetësore Kombëtare të këtyre vendeve. Qëndrimi im? Jo vetëm qëndrimi im, por edhe i çdo mjeku, duhet të mbështetet mbi evidenca dhe fakte dhe jo në perceptime apo interesa. Nëse 60- 80% e barnave të përshkruar në vendet e zhvilluara, sidomos këto vitet e fundit, janë gjenerike, konfirmohet kursi i politikave të këtyre vendeve, në drejtim të barnave gjenerike, kurs ky, që duhet të përshkojë të gjithë politikën tonë të barnave, edhe pse nuk duket të jetë e lehtë, pasi, me gjithë sigurinë, efikasitetin dhe përparësitë ekonomike që barnat ekuivalente ofrojnë, në vendin tonë ekziston akoma njw mosbesim ndaj tyre, e ushqyer natyrisht nga ata që i’u preket fitimi me futjen e barnave origjinare. Futja e barnave gjenerike si përzgjedhje e parë, kushtëzon farmaceutikën të ulë çmimet dhe kuotat në treg, farmacistët fitimet e tyre, ne mjeket bonuset, ndërsa ju tw shtypit titujt bombastikw mbi “rrezikun e shqiptarwve nga barnat gjenerike” a thua se amerikanwt apo europianwt qw i konsumojnw janë qytetarë të kategorisë së dytë, reagim ky që mbështetet edhe në mungesën e informacioneve mbi cilesinë dhe eficiencën e barnave bioekuivalente.

Sa i takon cilësisë, laboratoret e prodhimit dhe të kontrollit të barnave si dhe eksperiencat e vendeve të zhvilluara, pjesë e realitetit të barnave gjenerike mbi të cilin na takon edhe ne të jemi pjesw, emetojnë argumente të pakundërshtueshme mbi efektivitetin dhe sigurinë e kësaj klase barnash. Por mbi të gjitha, i pakundërshtueshëm dhe vendimtar është opinioni i FDA karshi barnave gjenerike, shprehur e zeza mbi të bardhë, në maj të këtij viti: Barnat gjenerike janë të sigurtë dhe efektivë.

Por, duhet theksuar se tregu farmaceutik është një nga tregjet që kërkon një trajtim realisht të veçantë. Ai kërkon liri, frymëmarrje dhe në të njëjtën kohë, kontroll absolut, pasi në mungesë të këtyre elementwve, ai kthehet nga i dobishëm në toksik, nga vlerë, jo në antivlerë, por në dëm, nga shëndet në vdekje! Në këtë kuadër, liria e barnave ekuivalente duhet dhe është shoqëruar me nje kontroll të rreptë per shmangjen e abuzimeve, të cilat janë një rrezik konstant, jo thjesht për barnat gjenerike apo patentë, por, për të gjitha fushat e zbulimit dhe shitjes së barnave në të gjithë Botën. Në erën e re të barnave, sidomos atyre gjenerike, përfitimi në ekonomi që ato ofrojnë, nën ombrellën e një cilësie dhe sigurie tashmë të padiskutueshme, duhet shoqëruar me një kuadwr garantues ligjor, konform standarteve europiane.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s