Gjenerik apo patentë, duhet parë rast pas rasti.


Nga Prof. Dr.Edmond Kapedani, Shef i shërbimit të Kirurgjisë Vaskulare QSUT.
Intervistoi: Sonila Isaku.

edmond_kapedaniBarna gjenerikë apo patentë? Për mua personalisht, ka ilaçe të cilat detyrimisht duhet të jenë patentë, nga firma ku prodhohen. Ilaçet e tumoreve, është absolutisht e nevojshme të merren nga ajo firmë prodhuese që dominon tregun dhe shërbimeve botërore. Në qoftë se do ti shmangemi këtij parimi, atëherë ka edhe komercializëm, ka edhe pasiguri, ka firma fantazma të cilët nuk të japin garancinë e duhur.

Nuk mundet që ilaçi patentë që përdor unë në shërbimin tim, i cili vjen nga laboratorë të posaçëm, të jetë i njëjtë me “imitimet”, pasi ky ilaç që mora shembull është nga më të përdorurit në Evropë dhe Amerikë. Ndërkohë, imitime të këtij bari unë shoh që vijnë nga Turqia, India, dhe unë nuk mund të marr garanci për atë lloj ilaçi që as e kam parë me sy dhe as e kam lexuar nëpër libra.

Po marr një shembull, shumë mirë mjekohesh me “penicilinën kineze”. Pse? Sepse nuk ka më sekret në prodhimin e saj, penicilina është bërë industri masive dhe nuk është më sekret shtetëror industrial siç ishte në vitet ’60. Por, ka ilaçe të cilat janë shumë specifike për degë të veçanta të mjekësisë që je i detyruar të shkosh tek firma që i prodhon. Pra nuk mund të themi që nuk bën gjeneriku, apo nuk bën patenta. Ai që e thotë këtë bën gabim. Sa i takon preferencës për të përshkruar një bar patentë, them se kjo bëhet nga halli! Tensioni sot ka 20 ilaçe, por çdo bar ka veprimin specifik të tij, dikujt i jep efekt dhe dikujt jo.

Kemi raste që ilaçi më i shtrenjtë e bën efektin tamam, që kompenson 6 kokrra të tjera që mund të marrësh. Kjo të detyron ty si mjek që të japësh barin që duhet. Kur mjeku sheh te pacienti që tensioni nuk ka ndryshime për një kohë të gjatë me barnat që po përdoren, atëherë përshkruhet bari që jep efekt. Pra kjo varet nga profesionalizmi i mjekut, varet dhe nga ndërgjegjia e tij. Mjeku nuk duhet ta shohë ilaçin si karamele, por duhet ta shohë si helm dhe do të zgjedhë atë ilaç që pacientit i rikuperon gjwndjen dhe që ka sa më pak efekte anësore. Pra e thënë përmbledhtazi, është aftësia profesionale dhe përkushtimi i mjekut që merret me trajtimin e pacientit, që përcakton barin e nevojshëm për çdo rast.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s