Produktet kozmetike, nga viti i ardhshëm do të gjurmohen.


kozmetikaÇdo importues apo prodhues I produkteve kozmetike do t’i duhet të raportojë pranë inspktoriatit shëndetësor dhe një komisioni të caktuar në Minsitrinë e Shëndetësisë 6 muaj para hedhjes së tyre në treg. Ligji për produktet kozmetike që do të fillojë të bëhet I zbatueshëm në Prill të vitit të ardhshëm ,detyron kompanitë që të deklarojnë personin përgjegjës që do të merret me tregtimin me shumicë dhe ky nga ana e tij, do të deklarojë emrat e pikave fundore ku ato do të tregtohen me pakicë, me qëllim gjurmimin nga ana e organeve kompetente të çdo produkti që qarkullon në treg. Keto masa sipas kreut te inspektoriatit Eltar Deda vijne në një kohë kur kaosi në tregtimin dhe aplikimin e tyre ka filluar të lërë pasoja të parikuperueshme në shëndetin publik.

“Në klinikat mjeskore dhe klinikat jo mjeksore duhet të ketë patjetër persona të liçensuar. Në klinikat mjeksore, ata që do të merren me aplikimin e këtyre produkteve, duhet të jenë mjekë dhe madje të lincensuar, ndërsa në klinikat jo mjeksore, ku bëhen ndërhyrje kozmetike dhe estetike, duhet të jenë profesionsitë të liçensuar që kanë njohje me produktin”- u shpreh Eltar Deda.

Projektligji u gjithëpranua nga deputetët e majtë në komisionin e shëndetësisë, por sugjermet e tyre ishin për ashpërsim të masave ndaj atyre që abuzojnë me cilësinë e këtyre produkteve. Sipas ligjit, produktet kozmetike nuk do të tregtohen më vend e pa vend, siç ndodh sot rëndom deri edhe në markete ushqimore të lagjeve, dhe pa një etiketë në gjuhën shqipe. Sa herë do të ketë raportime apo dyshime për cilësinë, Inspektoriati Shëndetësor do të konfiskojë produktin më qëllim analizimin e tij në laborator, për t’i dhënë fund kështu, papërgjegjshmërisë së disa qëndrave dhe klinikave që përdorin këto produkte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s