8 në 100 shqiptarë me veshka të dëmtuara.


Nefrologët përcjellin shqetësimin se 8 në 100 shqiptarë vuajnë nga sëmundjet serioze të veshkave, duke shënuar në këto 10 vitet e fundit vetëm trend në rritje të shpejtë. Shefi I Nefrologjise, Dialzisës , Transplantit në QSUT, Prof, Dr. Myftar Barbullushi thotë se nëse marrin trendet boërore, vetëm në 10 vitet e fundit, dëmtimet e veshkave apo sëmundjet e veshkave janë rritur me 82% . Në Shqiperi kjo sëmundshmëri ka shkuar 7-8 % . Pra është rritur shumë incidenca e rasteve të reja me prishje të funksionit të veshkave – saktëson Dr. Barbullushi.

Rritja e numrit të pacienteve që po vuajnë nga hipertensioni dhe diabeti ka shtuar shumë problemet me mosfunksionimin e veshkave . Profesori thotë se alarmant është fakti që kjo sëmundshmëri por prek fëmijët dhe adoleshentët ku 2 në 100 individë janë 14-16 vjeç.

“Fakti që është shtuar shumë obeziteti, fakti që është shtuar shumë jeta sedentare, fakti që është ulur pjesmarrja në sport, në aktivitete e levizje dhe fëmijët tanë rrijnë nga mëngjesi deri në darkë përpara tabletave apo kompjuterave, ka bërë që të rritet në mënyre të jashtëzakonshme mbipesha e për pasojë edhe diabeti. 40% e pacientëve diabetikë kanë komplikacine në veshka . Një nga shkaqet e rritjes së sëmundshmërisë është diabeti. Nëse një pacient është me diabet por nuk ka të prekur veshkën, për 10 vitet e ardhshme ky pacient e ka jetëgjatësinë të njëjtë me një pacient që nuk ka diabet.Por nëse shohim një pacient që ka diabet por ka të prekur edhe veshkën, atëherë ky pacient e ka 40% më të ulët jetëgjatësinë se një pacient që nuk është I sëmurë me diabet”- shprehet Prof. Dr. Myftar Barbullushi.

Mjekët thonë së shkenca ka dështuar në reduktimin e kësaj sëmundshmërie që përveç kostove shumë të larta, po merr përmasa epidemie, ndaj mënyra më e mirë është parandalimi.Sipas Barbullushit , nëse I kthehemi një jete më të shëndetshme në lëvizje, ku Shoqata Botërore e Nefrologjisë insiston në lëvizjen e përditshme, nga pak është më e mirë sesa lëvizja me sforco apo lëvizja për agonizëm, atëherë është shumë më e mirë edhe mënyra e jetesës, cilësia, ushqimi etj.

Për mirëfunksionimin e veshkave mjekët rekomandojnë konsum të rreth 2litrave ujë në ditë, lëvizje të pasforcuar, ushqime të shëndetshme dhe mbajtjen larg të krirave dhe yndyrnave.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s