Aborti në kushte shtëpiake, praktika që po frekuentohet nga shumë gra dhe vajza.Aborti nuk kryhet vetëm në maternitet e vendit dhe klinikat e çertifikuara për këtë qëllim siç referojnë edhe shifrat zyrtare, por edhe në kushte shtëpiake. Realiteti që përpiqet të mbahet I fshehur nga shumë vajza të reja për të ruajtur privatësinë e plotë , ka rënë në sy të mjekëve gjinokologë të cilët po përballen me pasojat e aborteve në tilla rrethana, Mjekja obster – gjinekologe Mimoza Keta thekson se një numër i konsiderueshëm abortesh po kalojnë jashtë sistemit shëndetësor falë disa tabletave që tregtohen nën dorë nëpër farmaci

Mimoza Keta në një intervistë për LGSH, thotë se “ekzistojnë tableta të cilat ndihmojnë në ndërprerjen e shtatëzanisë dhe në nxjerrjen e produktit të koncepsionit brenda kushteve të shtëpisë. Nuk rekomandohet të ndiqet kjo rrugë, pasi tabletat apo pilulat nuk mund të përdoren pa u këshilluar me mjekun, por pët të ruajtuar privatësinë, plot vajza të reja apo gra I shohin ato si zgjidhje. 

Në përvojën time të punës, kam patur raste ku shtatzania nuk është ndërprerë, apo kur shtatëzania është ndërprerë dhe ka patur mbeturina. Këto I janë drejtuar pastaj spitalit për të mbaruar ndërprerjen e shtatzanisë nëpërmjet veglave gjë e cila ka sjellë edhe humbjen e anonimatit”.

Nderkaq , ligjërisht as rekomandimi I mjekut specialist nuk është I mjaftueshëm për të marrë pilulat abortive në farmaci, të cilat janë Mifepristone dhe Misoprostol.  Por ajo çka referojnë mjekët flet për një realitet tjetër Shqipëri. Këto tableta futen në rrugë të maskuara dhe shiten nën banak.

Dr. Mimoza Keta shprehet : “Gratë dhe vajzat kryesisht drejtohen për ti marrë nëpër famraci ku tregtohen të tilla medikamente. Fenomeni ekziston. Ndodh rëndon në Shqipëri por është e jashtëligjshme, dhe nuk është e drejtë sepse ne marrin në qafë një vajzë të re apo një grua të re e cila kërkon të abortojë në kushtet e një anonimati por nuk ja arrin dot dhe ka pasoja të tjera.

Normalisht “Mifepristone” dhe “Misoprostol”, nuk mund të jepen në farmaci pa rekomandimin e mjekut, pasi ky i fundit të ketë kryer një sërë ekzaminimesh për shëndetin e gruas. Pa një protokoll, pa një këshillim me mjekun, dhe vizitë gjinekologjike, ku merret informacionin për moshën, numrin e aborteve të kryera, apo për tu treguar rruga se si duhet marrë pilula, asnjëherë kjo nuk mund të kryhet” – përfundon dr.Keta.

Mjekët I bëjnë apel vajzave të reja t’i drejtohen dyerve të spitaleve pasi edhe aty ruhet privatësia e të dhënave në kartelë. Ne kushte spitalore ato nuk rrezikojnë kurrë shendetin e nuk përballen me pasoja të rrezikshme si hemoragji të vashdueshme apo edhe humbjen e mundësisë për të riprodhuar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s