Alarmante,depozitat kolektive të pallateve mbi 15 vjet pa u pastruar.Video+foto


Mosgarantimi I furnizmit me ujë 24 orë nga Ujësjellësi i Tiranës ka bërë që pothuajse të gjitha pallatet e ndërtuara pas viteve ’90 të vendosin depozita kolektive . Por, e ndërsa nga njëra anë duket se është zgjidhur problemi I furnizimit pa ndërprerje të ujit, në anën tjetër këto depozita po rrezikojnë seriozisht shëndetin e banorëve. Filmimet e një administratori të çertifikuar pallatesh, tregojnë se gjëndja higjeno-sanitare e tyre është alarmante, pasi prej 15 vitesh ato nuk janë pastruar.

Në video dhe foto tregohen momentet e pastrimit e të depozitave të ujit të një kompleksi pallatesh në rrugën Komuna e Parist. Administratori I këtij kompleksi pas marrjes së detyrës , ka vendosur të pastrojë depozitat por është tmerruar kur ka pare se çfarë llumi dhe papastertish gjëndej brenda tyre. Përveç dhërave të depoziuara në fund dhe ndryshkut që hasej kudo për shkak të amoritizmit , u gjet edhe një mi i ngordhur që kish rënë brenda.

Sipas materialit që ai nisi tek ne për të ndëgjegjësuar banoret e pallateve të tjera, edhe pse pallati ështëcrelativisht I ri, depozitat me nga 5 mijë litra ujë secila, qarkullonin ujë në katet e sipërme pa u pastruar që ku janë vendosur para 15 vitesh dhe ne çezmat e banoreve uji jo rrallë herë vinte me aromë.

Ekspertët e Institutit të Shëndetit Publik referuar studimeve dhe monitorimeve të kryera cdo vit evidentojnë më shqetësim se uji në depozitat e pallateve është johigjenik për shkak se nuk bëhet pastrimi apo dezinfektimi i tyre. Ata kane apeluar shpesh për mos ta konusmuar atë për të pire pasi ëhstë kthyer edhe në burim infeskioni për shëndetin e qytetarëve.

Pastrimi I pallateve nuk është kompetencë e asnjë institucioni shtetëror. Ujesjells- kanalizmet garantojnë ujin deri në hyrje të pallatit, Shëndeti Publik kontrollon cilësinë e ujit në rrjet, ndërsa për depozitat duhet të kujdeset adminsitratori.Kjo bazuar edhe në ligjin “Për adminsitrimin e ambjenteve të përbashkëta” . çertifikimi këtij pastrimi më pas është kompetencë e Drejtorisë së Shëndetit Publik.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s